ensiyahmuhammad

Saturday, September 6, 2014

Long Call

"Esok En masuk pagi balik petang boleh tak?"
"Tak boleh. En nak pegi court"
"Court? Courts Mammoth?"
"Haha bukanlah. Nak masuk court la. mahkamah"
"En nak buat masuk mahkamah?"
"Hehehehehehehehe. Ada lah"

************************************
keesokannya, sampai lewat di mahkamah dek kerana ada kejadian kejadian yang tidak mengizinkan. Walaubagaimana pun, alhamdulillah. kami masih punya rezeki untuk sampai ke mahkamah walau pun sedikit terlewat. 

"Cepatlah awak. Cepatlah. Nak tengokkkkk"
"Tapi, boleh ke masuk? kita dah lambat nie. Tak macam menghina mahkamah ke?"
"Alaaaaaaa. Nak tengok. Tu ada orang keluar tu. Jomla kita masuk senyap senyap."
"Jom jom kita try"

Masuk ke dalam mahkamah, teruja. Hakim. Peguam. segalanya hitam putih di depan mata. Tidak boleh ambil gambar. Melihat segala yang berlaku secara langsung di depan mata. Mencaricari orang yang ingin diraikan................. tidak jumpa.

Oh. salah bilik rupanya. Hahahaa

Lari lari ke bilik sebelah lagi. Haaaa. baru betul. Jumpa muka yang ingin diraikan. Nampak gementar dia di situ, tapi masih tenang. Ini, hari yang bermakna untuk sang peguam. Juga kepada peneman pada hari itu, kerana dirinya juga bakal melalui hari penuh bersejarah ini.

Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar. Tiada bantahan. Kini, rasmi sudah menjadi seorang peguam. 4 tahun ijazah, 9 bulan chambering, ada yang ambil master dahulu.

Long call - istilah yang mereka gunakan untuk pentauliahan seorang peguam. Tanpa long call, mereka belum lagi bergelar peguam. hehehe

Aku, yang bukan peguam, sangat teruja melihatnya. hehehehehehehehehehehehheheh
biasalah, perkara yang pertama dalam hidup itu selalunya yang paling diingati dan menarik.

Tahniah untuk semua peguam!

************************************
 "Nak tanya sikit boleh?"
"Apa?"
"Kenapa diorang bawak beg hitam?"
"Macam pilot eyh?"
"Heeee tahu tahu je. iye"
"Haha dah agak. Kalau pilot dalam tu baju, tapi peguam, dalam tu dokumen, statue dll"
"ooooooooooooo"


dalam hati, macam Zill Faezrul. hihihihihihi

No comments: