ensiyahmuhammad

Monday, April 15, 2013

Donut

Bila bukak IIUM Online.... 

rasa sentap sangat hati bila baca respond orang ramai pasal Doughnut of Hope. salah satu program bawah SRC Carnival. 

19 300 donut. buat logo UIA. masuk paper. dapat Malaysia's Book of Records. 

ramai yang iktiraf.

bila aku baca komen orang. biasalah. standardlah ada yang tak suka. ada yang tak suka. 

sebagai salah sorang komiti SRC carnival. wajarlah kalau aku rasa sentap. sangat wajar.  sebab aku tahu betapa susah payahnya komiti mencari sponsor utk semua program. walaupun aku bukanlah komiti yang bertugas khas utk Doughnut of Hopes. tapi aku merasai kesusahan yang mereka rasai.


alhamdulillah, komen banyak positif dari negatif. dan aku tak boleh nak mengharapkan semuanya positif. tapi, bila sampai donut menjadi isu. aku jadi rasa sangat terkilan.

dikatanya membazir.
dikatanya patut ditekankan kepada program yang berilmiah berbanding buat donut
dikatanya kos donut nie patut disalurkan kepada programprogram yang mintak bajet
dan lainlain lagi

tapi, tahukan mereka yang menyalak itu..
bahawasanya.... 
bajet asal utk SEMUA program bawah SRC carnival tak sampai rm10 000 pun? 
tak, mereka tidak tahu itu. kerana mereka bukan bersamasama kami.

tahukah mereka.. yang pihak sponsor sediakan list sampai 400 company sematamata untuk mintak bajet?
tahukah mereka... yang kami bersusah payah utk jayakan program ini semasa mereka sedang asyik enjoy cuti bersama keluarga?
tahukah mereka.. yang berapa kali kami ulang alik dari satu company ke company yang lain sematamata nak yakinkan mereka utk sponsor.

tak. mereka tak tahu semua ini. 


Donut.. usaha kebajikan.


untuk "kau", kau yang tak pernah nak menghargai usaha orang lain. 
tanya diri kau sendiri, apa yang dah kau buat? 
apa yang kau dah buat utk dapatkan dana bagi program yang tak cukup bajet tu?
kau lupa ke, dalam SRC carnival ada forum hala tuju pendidikan negara? ada kau pegi program tu? ada kau pegi shell career talk? itu kan program yang berilmiah? ada kau pegi conference? ada kau pegi? kalau kau pegi, alhamdulillah. tapi kalau kau tak pegi. senyap. jangan nak sesuka hati cakap orang tak buat program berilmiah. 

kau nak tahu?
aku dah bosan dengan orang yang mengkritik tanpa selidik. 

The man behind Doughnut of Hope at the same time
SRC Bazaar

your team oredi is the best bro!
we are one family.
congratulations!


hah nie.
start 15 hb sampai 24 hb. ada 'ilm festival. 
kau nak program ber'ilmiah kan? hah! amek. 2 minggu terus. 
ada halaqah iium, grand talaqi dan macammacam lagi
kau tak pegi, siap kau.

jangan kerana donut yang program tak sampai sehari, kau terus buta tak nampak program yang 14 hari. 


p/s: emo terlebih.

No comments: