ensiyahmuhammad

Saturday, August 11, 2012

Syafakillah en . . .

"Punca penyakit nie dari virus. Kalau awak nak sembuh cepat dari penyakit nie, awak kena pantang makan. Awak tak boley makan daging, ayam, susu, keju, ketam, seafoodseafoosd semua awak tak boley makan. Milo pun awak tak boley minum. Awak cuma boley makan ikan, ikan bilis pun awak tak boleh, nasi, sayur yang berdaun dengan buahbuahan je. Kacang panjang pun awak tak boley makan. air soya. coklat pun tak boleh, even roti gardenia tu pun awak kena check takuttakut ada susu n ................................." (the list goes on..)

"saya bagi awak ubat nie, bulan puasa nie susah sikit kalau awak nak ikut aturan ubat nie, tapi kalau awak tak ikut, virus tu susah nak mati, kalau bercantum nanti lagi jadi susah. awak kena makan setiap 5 jam, awak tak boleh miss. kalau kol3 pagi pun, awak kena bangun and makan jugak ubat nie. kalau awak tak makan, elok virus tu nak mati, mungkin dia boley hidup lagi. yang kita nampak memang luka je, tapi sebenarnya effect dia kat bahagian saraf. jadi sebab tu saya bagi awak ubat saraf. ubat tahan sakit awak makan 3 kali sehari, tapi kalau awak sakit bilabila masa, takpe awak ambik je. awak kena berendam dengan potassium manganate paling minimum setengah jam, kalau boley buatlah sehari 2 kali, tapi kalau tak boley, sekali sehari pun takpe. janji awak kena berendam jugak. Virus nie takkan mati macam tu je, tapi yang bagus nya virus nie, dia dok diamdiam je, dia tak merebak tempat laen. Cuma kalau teruk, wisau in future, ada masalah dengan kandungan. Tapi awak jangan risau sebab penyakit nie tak boley bawak kepada kanser, cuma kena hatihati sebab sekarang saya tak confirm ini HPV ataupun tidak, tapi utk langkah selamat, better awak ambik vaksin HPV. HPV lagi teruk, awak boley kena kanser pangkal rahim"

"saya bagi awak ubatubat nie. kita tengok 5 hari ni macam mana, kalau dah tak sakit, takpelah. tapi awak mesti kena pantang makan sampailah sebulan. Tapi kalau dalam 5 hari nie sakit awak tak hilang jugak, awak kena datang sini ambik lagi ubat, kita tengok lagi 5 hari. tapi kalau dalam 3 hari nie, awak dah tak sakit, awak kena makan jugak ubatubat nie sampai 5 hari. .  kalau awak beli sanitizer pun bagus jugak"

dan banyak lagi nasihatnasihat yang doktor berikan. . .

Sebulan pantang makan, lagilagi nak dekat raya nie, memanglah menguji kesabaran en, menguji keikhlasan en. menguji kemampuan berfikir. 

No kuih raya. No kuah kacang. No tart nenas. No coklat. 

for now, boley makan sayur, ikan kembong, nasi and buahbuahan. Jus buahbuahan boley.

Pasni, kalau pegi menziarah kat umah orang, kena bagitau siapsiap, yang en boley minum air je. Niat beraya untuk berziarah n kukuhkan silaturrahim. 

Sakit itu penghapus dosa kan? Takpelah bersabar sekejap kat dunia nie, seksa kat akhirat lagi dahsyat kan? 

En bersabar. Strive for Final and Lailatul Qadr! 

(^_^)

1 comment:

shy[L]a said...

semoga En tabah n terus kuat.. ALLAH sayang En.. makan ubat on time.. take care dear ♥