ensiyahmuhammad

Saturday, July 7, 2012

Menangis

Assalaumalaikum

[ini post monolog]

6 Julai 2012

Hari yang paling tak best bagi aku. Hari yang mana aku biarkan tanpa apaapa pengisian. Jangan tanya apa yang jadi dekat aku. Siyes paling tak best. Tak pernah aku rasa hari yang sangat tak best macam nie. 

Kawan aku tag ayat nie.
Menangis?

Aku pun tak tau la nak cakap aku nie kuat menangis atau takde hati nak menangis. Kadangkadang tengok cerita sedih dekat tv, mula lah nak sobsosbsob. Tapi, kadangkadang tu tak. Masa ayah aku meninggal dulu, aku tak nangis sangat. Aku nangis macam covercover je. Tapi, sebulan lepas tu, boley kata tiap malam aku menangis sorangsorang tiap malam. 

Aku rasa aku dapat kategorikan sesuatu tentang diri aku sendiri. 

Bila satu perkara yang menyedihkan tu datang, aku tak menangis gilergiler.  bukanlah langsung tak menangis. tapi, bukan pada masa tu. take time aku betulbetul nak layan sedih aku. 
Bila satu perkara tu takdela sedih sangat, cepat je aku nak nanges. 
Dan bila satu perkara tu sentuh soal agama. cepat je aku nanges. 

Ah, sudah. Jadi kiranya aku macam mana? Entah. aku pun tengah kenal diri sendiri. hahahaha

Tapi sekarang aku tengah pelik ngan diri sendiri. Cemburu punya kes pun boley buat aku menangis.Tak kisahlah cemburu kat kakak ke, kat kawan ke, kat orang yang aku suka ke, kat adik ke, kat kucing ke.. eyh.. kucing pun kena jugak? =_=

susah banget nak kena listkan semua. yang pasti bila aku rasa nak cemburu. aku cemburu lah! hahah haaaaa itu pun boley buat aku menangis. tah pape bengong sungguh. 

Most of time, aku fikir jugak macam mana lah kawan aku nie tengok aku. Cara aku bawak diri aku depan diorang. Baik ke aku? Sopan ke aku? Kurang ajar ke aku? Aku tak tau. Kalau aku tanya pun, aku tak tau la diorang akan jawab dengan jujur, or diorang jawab nak sedapkan hati aku je, senang citer nak jaga hati aku la. 

Kadangkadang tu aku pun fikir jugak, aku jenis terbuka atau tertutup?

If aku tau pun apa yang orang fikir pasal aku. berubah ke aku nanti? patut macam mana reaksi yang aku kena bagi?

Hari ini aku pitam beberapa kali. Aku taknak bagitau kenapa. Padan dengan muka aku sendiri. 

Dahla. layan perasaan nie bukan aku makin confuse je. Esok kalau aku sihat, aku joinlah program QYC. kalau tak. aku layan jela diri sendiri.


2 comments:

JJ said...

Sy x tau kalau betul komen kat sini... cuma nak komen pasal hukum karma yg awk kata percaya tu... x silap sy sbg seorg Islam X bole percaya pada hukum sedemikian. kerana x semestinya seorg yg ditimpa musibah kerana dosanya... tetapi kerana tanda syg nya Allah pada dia... Org yg paling byk ditimpa musibah (kesusahan) adalah para anbia (nabi-nabi). iaitu orng yg maksum dan terhindar dari dosa2.

ensiyahmuhammad said...

Saya baru perasan kat sini ada komen. :)

terima kasih awak sebab komen.

btol la apa yang awak cakap tu. terima kasih untuk teguran ye. :)