ensiyahmuhammad

Monday, January 23, 2012

Surat

Assalamualaikum

Masa tu universiti sedang musim revision period. Masa tu universiti lengang juga. Sibuksibuk ulangkaji di bilik kakak senior, entah macam mana dalam banyakbanyak topik yang dibualkan.. ada satu yang sangat menarik perhatian En. En ini sentimental orangnya, pernah dulu, pembungkus coklat Cadbury yang orang hadiahkan, En simpan elokelok letak dalam buku. hehehe

Surat

Kalau dulu, dapat emel excited! 
Sekarang dapat emel, macam biasa saja. 

Kalau dulu, dapat surat rasa normal,
Sekarang dapat surat macam biasa je, sebab surat yang datang tu, bil. haha

Surat yang En maksudkan macam surat kawan pena ke, surat tanya khabar ke, surat cinta ke, hehe. 
Dulu nak berhubung dengan kawan yang jauh, terpaksa tunggu berharihari nak tau khabar.
Sekarang, hantar je mesej. Tunggu la kejap, nanti dapat la balasan.
Tak pun, apa susah Facebook kan ada. :p

Teknologi makin canggih, semua makin senang.
Senang dapat,senang hilang.
Senang naik, senang jatuh. hehe

Cuba angkat tangan siapa yang sanggup ambil pen, ambil kertas.
Tulis surat dekat kawan, lipat letak dalam sampul, letak setem dan hantar dekat peti surat?
Mesti sikit je yang nak buat macam tu.
Ye la kan. Nak tulis penat. Nak lipat letak dalam sampul malas. Nak beli sampul lagi dah berapa sen. Nak beli setem 30 sen tu dah bersamaan dengan 60 mesej tau! (setengah sen je hantar mesej dekat 8pax yang guna Upax  :p) Nak jalan lagi pergi peti surat. Penat tahu?
Bukan itu sahaja, nak tunggu dapat balasan kena tunggu berharihari. Orang zaman sekarang mana nak tunggutunggu ini. Setiap saat itu duit tahu!

Tapi kalau En ada kawan yang nak jadi kawan pena En, En nak hantar surat dekat kawan. Berbanding dengan mesej. Sebab kalau dapat surat,surat tu boleh simpan. Kalau mesej. memanglah boleh simpan. tapi berapa lama je, bila inbox dah penuh, dah kena delete. Kalau surat, boleh simpan bertahuntahun.Kalau rasa rindu boleh baca dan baca dan baca lagi.

Kenapa orangorang dulu perkahwinan mereka kekal lama?
Sebab mereka kurang direct contact. Rindu berharihari, baru boleh lepas rindu.
Kalau orang sekarang, rindu je. Call. setel. :p

Bukan apa. En cuma terfikir, kadangkadang perkara yang lama tu, walaupun nampak macam susah, tapi dari yang susah tu la baru rasa kemanisannya. Barulah rasa betapa indahnya hubungan tu. En tak pandai nak luahkan dengan katakata. Cuma En berpendapat . . .

Old-fashioned is always evergreeen :)

2 comments:

12345:) said...

HAHA. totally. aku rindu weh surat.
at least time raya lah boleh dapat. tapi itu pun dah main kurang :(

meh bagi alamat kau. hahaha :p

-intannurhadilah

ensiyahmuhammad said...

aku tak perasan kau komen. apalagi.. jomla start zaman lamalama. haha

nie amek alamat aku
22B, Jalan Rusa,
Kg Klang Gate Baru,
53100 KL.