ensiyahmuhammad

Tuesday, May 3, 2011

Syukur Atas Nikmat

Setelah sekian lama, En, Anne dan Yaya berjanji untuk bertemu. Korum mereka tidak cukup kerana Nc tidak dapat bersama kerana mempunyai komitmen yang lain. Ketiga-tiga sahabat ini bersetuju untuk bermain bowling sahaja. Selepas bermain bowling, mereka memutuskan untuk makan. 

Yaya : Nie yang tak suka maen bowling nie! Asek kalah je. Benci lah camnie!!

Anne : Hahahaha!! awak tu memang takde bakat bowling. mengaku jela. Eyh, kejapkejap.. En, Yaya nie memang ada bakat bersukan ke? lari pon dia semput.

En : Hee btol jugak kan? Yaya ada bakat sukan ke? Macam takde je... 

Yaya : En! apa nie? sejak bila pulak awak jadi pro-Anne nie? sejak bila awak da pandai buli kita jugak nie?

En : hehe.. sejak 5 saat yang lepas. haha

Yaya : Ala... apa nie? apa nie? apa nie? Jahat lah korang nie!

Anne : Mana ada jahat. nie bukti kasih sayang kami nie. Kalau bukan kami yang buli yaya, sapa lagi nak buli yaya? hahaha

En : hehe yaya janganlah merajuk. lagipun en tau.. yaya rindu kitorang kacau yaya kan? 

Yaya : saya memilih untuk tidak mahu menjawab pertanyaan itu. sekian, terima kasih.

Anne : Yaya dah jadi robot. Psst. Psst. Psst. En, nak tau something tak? Ari tu kita chat ngan yaya tau. She's like hiding something from us. Anne tanya dia tak mau jawab. Cuba en sowh dia ce citer apa dah jadi snanyer.

Yaya : Hello! yaya kat sini ok? tak yah nak bisik sangat lah. yaya boley dengar apa yang Anne bisik kat En tu.. Mana ada yaya sembunyikan pape!

En : heee yaya nie kan... memang tak pandai la nak sembunyikan emosi. Macam lah kitorang tak kenal ngan yaya. If takde pape, yaya mesti diam je. Nie mesti ada pape nie. tu yang yaya tetiba tak senang duduk kan? kan ? kan? ngaku cepat!

Yaya : Mana ada!

En : Yaya................................... tak baik tau menipu... 

Yaya : Takde pape la................... 

En : yaya............................................

Yaya : mana ada pape! ish! taknak caya lak!

En : yeke? (sambil mengecilkan mata)
Yaya : ok! ok! fine! surrender! i cannot stand with those eyes ok. yes, i admit. i hide something. aish! susah ngan korang nie tau. 

Anne : Gotcha! dah agak da. kalau ngan en, memang yaya tak tahan godaannyer. haha

En : hee now, pe lagi.. citer la.

Yaya : Erm.. korang sume tau kan.. yang kita ada tak berapa elok dengan someone nie?

En : dat gurl? 

Yaya : yes

En : then, apa dah jadi?

Yaya : kan yaya ada niat nak mintak maaf ngan dia. sepanjang en takde.......... dah puas da yaya fikir. hati ya still jugak tak berapa boley nak maafkan dia. 

En : tu ke yang yaya rahsiakan?

Anne : tu je????????? 

Yaya : yes, itu je snanyer................................ 

Anne : tapi kenapa nak berahsia sangat dengan kita? penat kita tanya masa chatting ri tu.

Yaya : erm.. maaf. tapi ya tak ready nak cakap. wisau anne dah bosan. benda nie sume dah tau and tak pena setel jugak.

En : Anne, janganlah marh yaya. kita kena faham... masalah yang yaya rasa.. kita tak rasa. walau beribu kali pon dia citer kat kita.. kita takkan pena pikul beban yang yaya pikul. mungkin bagi kita her situation is simple. but, we never know untile we experience it by ourselves. 

Anne : oraitttt oraitttt. mintak maaf. 

Yaya : but, now everything dah clear. En, thanks to u. 

En : eyh, da clear pulak? and.. why nak thanks to me lak?

Yaya : cz, afta yaya baca msg en cakap "berkasih sayang kerana ALLAH, bermusuh kerana ALLAH". then yaya decide nak let go everything. 

En : dun thanks to me yaya, thanks to ALLAH dat open ur heart to let it out. 

Yaya : ok ok. maaf. Alhamdulillah.

Anne : So, dah takde problem la skrg? 

Yaya : No. and i'm feel sooooo freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!

Anne : hahaha i'm happy for u. hehe

Yaya : thank you. thank you. yaya rasa bersyukur sbb dapat kawankawan yang baek macam korang nie.

En : Bukan tu je yang kita patut bersyukur. banyak tau. 

Anne : Mendalam kata-kata en tu............ ce citer ce citer

En : Memang pon...... Korang kan tau en baru je balek dari Tohoi. Macam-macam ilmu en dapat dari situ. Sumenya banyak mengajar en tentang syukur. Kalau nak dikupas.. sangat banyak. 

Yaya : Sharelah sket. atleast satu pon jadi la. kita pon dah lama takde perkongsian.

Anne : btolbtolbtol. lagipun nak tau jugak apa en buat kat sana
En : Ok. Kat sana tak sama macam kat sini. Kat sini senang je kita nak makan, elektrik, air, pakaian. sume ada. tapi kat sana sume takde tau. Elektrik pon waktu siang je ada. air pulak cukupcukup je utk minum, amek wuduk. Umah diorang diperbuat daripada kayukayu. Satu rumah bukan utk satu family, sampai 4 famiy duduk satu rumah pon ada tau! jangan maen maen

Anne : 4 famiy dok satu rumah???????????? tak bersesak ke?

En : wallahuaam. Tapi yang en buat sangatsangat terharu......... tentang nikmat Islam yang kita semua kecapi sekarang. 

Yaya : kat sana diorang bukan Islam ke?

En : Nope. kebanyakan mereka free thinker. Segelintir je yang dah memeluk agama Islam. Tapi yang merisaukan sekarang, ada orang Kristian yang cuba nak sebarkan ideologi kat sana.

Yaya : Masya-ALLAH! Selamatkanlah akidah mereka semua.

En : Itu yang En cakap tadi. Kita semua patut bersyukur denga nikmat Islam. Alhamdulillah kita dilahirkan dalam keluarga Islam. Parents kita da bagi pelajaran Agama dekat kita. Hantar kita dekat ustaz belajar mengaji, solat, puasa dll. Mereka kat sana susah tau nak belajar agama. Walaupon diorang tu sume free thinker. tapi jauh dari sudut hati mereka, mereka dambakan ilmu agama. Jadi, bila kumpulan kami datang mengajarkan mereka agama. mereka sangat bahagia!

Anne : yeke?? kita tak pena imagine ada orang excited nak belajar agama. Selalunya bila orang ajak mengaji or ceramah agama.. sure ramai yang mengelat. 

Yaya : btolbtolbtol. bukan ramai yang suka bab-bab agama nie

En : Itu lah yang membezakan antara org bersyukur dengan org yang tidak bersyukur. Orang kat sini kebanyakkannya belum sedar lagi tentang nikmat Islam. Diorang kat sana.. sangat excited bila kitorang nak solat.. diorang ikut sekali. bila kitorang ajarkan al-fatihah, diorang pon ikot sekali. Diorang melagukan alif ba ta dengan sangat bersemangat tau tak? dan diorang amat suka dengan alif ba ta. Masa mula-mula dulu, en pon tak yakin yang diorang nie boley hafal al-fatihah without looking at the al-quran. But, ada sorang anak orang asli, cepat je dia hafal alfatihah. diorang nie bijak tau. Padahal kitorang kat sana takdela sampai seminggu sangat pon. kebolehan mereka sangat menakjubkan!

Yaya : Subhanallah! 

En : En rasakan.. kalau lah anak orang asli ditakdirkan utk hidup di bandar macam kita nie, percayalah. diorang sangat cepat belajar. dan diorang boley berjaya berbanding kita nie.

Anne : btol yang awak cakap tu en. memang lah kita takde kat tempat awak. tapi based on apa yang awak cerita, diorang sangat menghargai. 

En : banyak lagi citer snanyer. tapi nantila. en nak tunggu Nc dulu. 

Yaya : ok.. nie pon dah cukup. Bersyukur atas nikmat Islam,

Anne : btolbtol . bersyukur atas nikmat air, elektrik, dan makanan.

2 comments:

sitihalisa said...

besryukur dengan apa yang ade. Alhamdulillah :)

ensiyahmuhammad said...

hee btolbtol. tapi yang malangnya. bukan sume orang btolbtol paham erti bersyukur..