ensiyahmuhammad

Tuesday, May 31, 2011

Masa

Assalamualaikum 
Masa Itu Emas 

Sejak di bangku sekolah lagi, kita sering disogokkan dengan kata-kata tersebut. 

Semua orang tau masa itu penting. Semua orang tau membuang masa ibarat membuang emas. Emas kan mahal, kalau kita buang macam tu je.. kan membazir tu? Tapi masalahnya sekarang.. ce fikir ce fikir.. btol ke semua orang sedar yang masa itu ibarat emas?

Bagi pendapat peribadi en sendiri, nak citernya, en sendiri pon belum btolbtol sedar yang masa ini berharga. Sebab itulah, en selalu lambat. hehe Tapi takde la sepanjang masa en nie lambat, but most of time en lambatla. (membuka pekung di dada nie.oh tidak! :O )

Bagi orang yang pandai bahagi masa, dia sangat beruntung sebab orang macam tu memang akan appreciate masa btolbtol. Boley kata every hour ada je yang dia akan buat. He treasures every minute and second with his heart and always get something beneficial from it. But untuk orang yang tak reti, masa akan terbuang macam tu je. Buat perkara yang tak berfaedah. Bagi en la kan, nak differentiate either kita nie orang yang pandai hargai masa atau tidak, senang je.

Cuba muhasabah diri, dalam satu hari.. apa perkara yang berfaedah kita buat? Antara perkara yang melalaikan dengan perkara yang berfaedah, which percentage is higher? Ce tanya diri jugak, apa yang kita classifykan as perkara berfaedah dan tidak? Then, bedah lagi.. apa yang kita classifykan tu.. btol ke perkara berfaedah atau tidak?

Dalam al-quran pon Allah memang da tekankan pasal kepetingangn masa. Surah Al-asr. Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan bagi mereka yang beramal soleh. 

Memang ramai manusia yang kerugian sebab buang masa, cuma segelintir je yang beruntung. Cara nak jadi orang yang beruntung, apa lagi, mestilah dengan beribadat kepada ALLAH. Beribadat kepada ALLAH pulak bukan lah bermaksud nak duduk atas tikar sejadah tu 24/7 memang tak la~~~~. Macammacam cara kita ley wat if nakberibadat kepada ALLAH. 

Contoh paling mudah, berzikir dalam hati masa tengah buat keje. Takpon, apa pun yang kita nak buat, kita niat kerana ALLAH, bukan kerana kita nak dapatkan perhatian atau apapun yang bersifat duniawi. Alah bisa, tegal biasa kan? mulamula memang la susah. tapi lamalama, insyALLAh, its nothing. Entahentah, silap haribulan kita ley cakap, a piece of cake la.. :p

Sama-samalah kita muhasabah diri tentang masa. Sentiasalah buat perkara kebaikan supaya nanti masa kat padang masyar, takde la tergagap-gagap nak jawab apa yang kita buat. Peringatan nie untuk diri en sendiri dan en harap sapa-sapa yang baca post nie pon boley la beringat sama. 

Sebagai hamba ALLAH, penting untuk kita saling memberi peringatan agar kita tak leka. tol tak? :)

No comments: