ensiyahmuhammad

Friday, April 15, 2011

Rindu

Seperti malammalam sudah, Yaya melakukan rutin hariannya, melayari internet, apa lagi kalau bukan Facebook. Entah apa yang menarik di Facebook tersebut, dia pun kurang pasti. Apa yang pasti, bila mana saja dia online, automatik tangannya terus menekan Facebook. Bagi dirinya, walaupun tiada apa yang ingin di cari di Facebook itu, adakalanya dia saja ingin mengupdatekan diri tentang khabar rakan-rakannya. Pada masa yang sama, Yaya tetap online juga YM! kerana dia lebih merasakan privacy berchatting di YM! berbanding Facebook yang begitu public sekali. 


anne_superb : BUZZ!

anne_superb : yaya!

yayacutie : assalamualaikum anne. ish awak nie, suka maen terjah je.

anne_superb : waalaikummussalam. macam la tak biasa. hehe. how r you doing?

yayacutie : since when u're care bout me? i'm fine. u?

anne_superb : kamon yaya, i am care bout u. just u doesnt realize it. just ok. nothing good and nothing bad so far. i love holiday! :p

yayacutie : anne, its come on not kamon! thousands millions times i told u!

anne_superb : hahahahaha who cares? my english teacher not gonna to read dis. haha 

yayacutie : yeah. u're right. grrr

anne_superb : hahahahhaha! omg yaya! u wont believe dis, but i really miss to tease u! 

yayacutie : hahaha dis is really doesnt sounds like u. what's going on?

anne_superb : what? i'm just doing fine. nothing wrong wif me. in fact, i felt perfectly superb!

yayacutie : hahahhaha anne, i know u well. tell me what happened? i promised i kept it secret between us. 

anne_superb : since when u av the psikik power?

yayacutie : 5 seconds ago. hahahahahaa what's up?

anne_superb : ok fine psiko.. i'll tell u

yayacutie : like that la. i'm a good listener u know.

anne_superb : i knew it. it just me who dont really talk to all of u. i just want to keep it for myself.

yayacutie : anne, we're here for u. always. u can count on us. we'll try our best to cheer u up. i know u're protective but doenst mean u dont have any weaknessess. 

anne_superb : erm.....

yayacutie : yes?

anne_superb : i'm worried bout EPT result. everytime i think bout it i feel wanna cry. i'm so afraid that i couldnt exit. i want to enter kuliyyah ASAP.

yayacutie : i understand ur feeling. owh, this make me miss our Usrah.

anne_superb : yup, i miss usrah 2. 

yayacutie : anne, NC not gonna to online tonite. same goes to En. but, i'll try my best to make our conversation just like usrah.

anne_superb : yaya, we both know that we're not really good in this. but, it never a waste to try. 

yayacutie : ok. wait for a minute. will ya?

anne_superb : sure :)

after a few minutes..

yayacutie : i have something to share. 

anne_superb : dat consider fast. haha ok, what?

yayacutie : surah alam nasyrah. this is really perfect for u. oh no. for us. 

anne_superb :y?

yayacutie : Tafsir surah alam nasyrah 

1) bukankah Kami telah melapangkan untukkmu dadamu?
2) dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu,
3) yang memberatkan punggungmu
4) dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama) mu,
5) Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan
6) sesungguhnya sesudah kusulitan itu ada kemudahan.
7) Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain.
8) dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

Pokok isi dalam surah nie menerangkan tentang penegasan tentang nikmatnikmat Allah SWT yang diberikan kepada Nabi Muhammad s.a.w dan pernyataan ALLAH bahawa di samping kesukaran ada kemudahan karena itu diperintahkan kepada Nabi agar tetap melakukan amal-amal soleh dan bertawakkal kepadanya. dan juga, surah nie merupakan penghibur hati bagi Rasulullah. 

Jadi anne, pengajaran yang kita boley ambil dari surah nie, kita tak boley putus asa. awak kan da buat yang terbaek masa EPT ri tu. so now, awak tak boley la lepas tangan macam tu je. tibalah masa untuk awak keep on doa kepada allah yang awak akn dapat kejayaan. if awak rasa nak nanges tapi awak tak buat pape. tak guna jugak la.

anne_superb : its really a long msg u know. hee. i get ur message. bila takde usrah kte senang leka. :(

yayacutie : dats y la kita kena cntct selalu. awk sms jela kita. insyALLAH kita akn entertain awak. takde masalah. and lagi satu jangan lupa.

anne_superb : wut?

yayacutie : based on this ayat jugak, kita kena yaking yang memngla skrg kita rasa payah sbb kita tak masuk kuliyyah lagi n just study english je, but kita kena yakin yang allah da datangkan setiap kesusahan tu dengan kemudahan, insyALLAH, kita rasa susah skrg tapi later, masa kat kuliyyah or masa kat working world kita dapat rasa keringannya. wallahualam

anne_superb : btol cakap awk. thanks yaya. i love u! miss u!

yayacutie : erk, again, dis doesnt sounds like u -__-"

anne_superb : no, u're the one who didn't sounds like one. 

yayacutie : hahahahahaha y?

anne_superb : cz my instinct said that u're keep something secret from me. 

yayacutie : no. i didnt

anne_superb : yes, u're

yayacutie : it just ur instinct, it doesnt have anything to do with me.

anne_superb : hahaha u know well my instinct is always right. kamon yaya, tell me.

yayacutie : haaha no anne, i'm fine. well, it oredi almost 3am.  i want to sleep. salam. tc.

anne_superb : haha u can give excuse now but u cannot runaway from the fact. i can wait. haha ok dear. salam. 

anne_superb is sign out

Memang tepat tekaan Anne, Yaya memang tengah menyembunyikan sesuatu.


No comments: