ensiyahmuhammad

Thursday, March 10, 2011

Dialog 2

En sedang duduk berseorangan di atas bangku di tepi tasik, sambil membuang pandangan ke tasik yang tenang. Suasana sunyi, tiada orang. Kelihatan dia seperti sedang memikirkan sesuatu. Adakalanya dia menghembuskan nafas pula. Nc melihat gerak geri En yang pelik itu. Nc tahu En berada dalam situasi yang menyesakkannya. 

Nc : BOO!

En : Opocot mak kau! Woi! apa maen sergahsergah nie???

Nc : HAHAHHAHHAHAHA! kesian kau. aku saja je sergah.

En : bagilah salam dulu. mahzab mana yang ajar kau tegur orang maen sergahsergah macam nie?

Nc : baeklah cik en.. maafkan saya ye... Assalamualaikum.

En : Waalaikummussalam. haaaaa. camtu baru la betul. ada apa nie?

Nc : Amboi.. garangnya kau. Aku dari tadi dok usha kau. kau nie ada masalah ke?

Muka En berubah mendung. 

En : takla.. mana ada pape. aku ok je. (perlahan sahaja dia membalas)

Nc : poyo lah kau! jangan nak ok sangat lah. kau bajet aku tak tau la kau tu ada masalah?

En : takla. aku mana ada masalah. aku ok je. kau tu je yang fikir bukanbukan.

Nc : kau nak rasa tangan kanan atau tangan kiri aku? kau jangan fikir tangan aku yang kurus nie kalau sepak orang tak sakit tau. 

En : ala....... kau nie ganas sangat la. tak kesian ke dengan aku?

Nc : sebab aku kesian dengan kau la aku tanya kau ok ke tak. cepatla citer. kenapa dengan kau nie? aku tau mesti ada pape. kalau takde pape. takdenyer kau nak termenung camnie. sure punya la sore kau je yang aku dengar. 

En : hihihi kau nie. ada pulak aku camtu. 

Nc : cepatla citer.kau nie kenapa?

En : yelayela. aku citer lah nie...................... sebenarnya aku tengah berfikir.

Nc : fikir pasal apa? macam masalah negara je.

En : bukan lah masalah negara. tapi masalah hati je.

Nc : masalah hati? Weyh!! kan aku da cakap kat kau. kau kena jauhkan diri dari henpon and jantina yang bertentangan dengan kau.

En : ye............ kau memang da suruh jauhkan. tapi baru sehari. kau ingat senang ke nak praktikkan dalam masa sehari je????????

Nc : ok ok. fine. aku salah. so now, apa perkembangan terbaru?

En : pagipagi lagi aku da sms lelaki. ramai gler lak tu!

Nc : what!!!!!! tu namanye kau langsung taknak berubah!

En : Cik Nc nie cepat sangatla melenting. aku sms diorang sebab aku kena siapkan list name participant. aku nak confirmkan nama penuh dengan matric no. je. hehe

Nc : kau nie kan....... tadi cakap macam cari pasal je tau.kalau yang tu takpela. ada urusan. dibenarkan. 

En : heeeeee. aku tau la. saja je nak usik kau.

Nc : sapa lagi yang kau sms ri nie?

En : aku kena report la nie?

Nc : of course!

En : ok madam!!!!! meh cni aku cecita apa yang aku buat. aku terjaga kol2.45, tuptup ada 2 mesej. satu dari secretary, satu lagi dari programe coordinator (PC). pastu aku reply msg diorang. PC tak tido lagi upenya. msg jela 2 3. pastu dia tak reply. da tido la kot. then aku tido. tapi tido aku tak tenang. dalam 2 3 kali aku terbangun. lastlast 6.30 aku bangun subuh. pastu tros siapkan keje type nama. then sms sapasapa yang berkenaan. pastu, program manager (PM) msg aku tanya pasal janji apa yang dia cakap kat aku, tapi dia da lupa. Pas........

Nc : (memotong) Cop cop cop! PM janji apa dengan kau? aku tak tau pape pon.

En : ahaks! aku tak citer kat kau ke? 

Nc : nope, nothing.

En : hehe camnie citer dia... masa dalam keta lepas beli air, PM ada janji nak belanja aku makan sebab banyak guna kredit fon aku sepanjang program, and kredit tu pulak bukan boley diclaim. tu je. So, dia pon cakapla nak belanja aku. aku mintak belanja makan. dia pon cakap ok je.

Nc : oooo.. pastu?

En : masa malam post mortem..... aku saja r guna kuasa pandangan mata, biar dia rasa bersalah sebab dia lupa janji dia tu. then aku bagi tempoh dia satu hari untuk dia ingat apa yang dia janji dekat aku. 

Nc : oooo. ok proceed..........

En : sebab tu PM sms aku tanya apa yang dia janji. then aku cuma reply camnie je "lupakan je. taknak da. hehe" but then dia ada gak trytry tanya jugak apa yang dia janji. but aku keep cakap takpe aku taknak. cz, tah.... kalau ikot ati aku. mana pena aku tolak rezeki kan. lagilagi orang nak belanja makan. lagi la aku suka. hehe tapi ri nie aku rasa malu gler! dats y aku taknak.

Nc : hahahahaah pelik la kau nie. 

En : gelak pulak kau. pastu kitorang end msg camtu jela. then sepanjang siang aku tak sms dengan sapasapa. eventho aku dapat msg dari kawan aku kat usm. aku nak fokus kat klas. tu yang aku tak reply. masa maghrib, PC sms aku dia nak tanya ada tak Asst PM tanya pape sal dia masa post mortem cz dia tak datang. aku just reply nanti je cz aku ada usrah time tu. 

Nc : napa dia nak tanya dekat kau? bukan dia ada sms secretary ke?

En : ntah. maybe sebab kitorang banyak msg kot? aku pon tak tau apa yang dia msg dengan secretary. aku taknak tau pon. lepas da abes usrah lepas isyak. baru aku reply sms dia aku cakap yang takde apa pun snanyer. bese je. program pon berjalan dengan lancar. but, dia macam still lagi nak tau apa apa lagi. maybe cara aku cakap tu kurang jelas kot, tu yang dia asek dok tanya je.

Nc : mungkin la.. PC nie sensitif kan?

En : yup. dia ada cakap kat aku yang dia sensitif.dia cakap ada banyak lagi benda dia nak tanya but takpela thanks. aku sowh dia tanya gak. dia takmo. so takpela then. 

Nc : so, apa kaitan semua nie dengan masalah hati kau?

En : tadi la............ masa kat usrah.. kak naqibah tu cakap.. masa usiausia macam nie, memang kita akan diuji dengan hati. senang citer sayangsayang la. 

Nc : bukan kau da ada bf ke?

En : yup. memang la aku da ada si dia. tapi tah kenapa. aku tak rasa nak couple da. aku tak tau nak cakap camne kat dia. and even aku rasa aku takley la nak berhubung dengan lelaki. 

Nc : takley nak berhubung dengan lelaki? atas alasan apa pulak.

En : satu sebab aku risau aku nampak tergedikgedik depan diorang. dua sebab macam kau cakap la, aku kuat perasan! karang aku tersuka ngan diorang camne? hahaa. lagipon aku still gf orang, walaupon bercinta itu haram dari hukum islam, tapi aku taknak la nanti bf aku tudug aku curang. :'(

Nc : gedik la kau. da tu apa kau nak buat sekarang?

En : aku pon tak tau aku nak buat apa. aku cume berharap yang aku boley bertahan dengan pendirian aku nie. aku nie kadangkadang tak tetap pendirian. aku rasa malu bila lelaki sms aku, but at the same time, aku tak nafikan yang aku pon menunggu gak diorang sms aku.

Nc : diorang? maksud kau?

En : ish kau nie! lembap la. maksudnya..... sapa sapa jela sms aku, yang berjantina lelaki.

Nc : hehehee blur jap.

En : aku nga cuba taknak reply sms diorang. but aku tak sure aku boley ke tak. aku baca buku kawan aku nie. haram kita contact dengan lelaki tanpa ada urusan.

Nc : atas sebab?

En : lenkali aku bagitau kau hadis dia. aku lupa la. aku tak ingat hadis tu.

Nc : okeyh~~

En : sekrang nie. aku nie da termasuk dalam hati yang sakit. aku nak terima kebenaran tapi at the same time aku buat kemungkaran. kau tau aku teringin nak pakai tudung labuh. tapi dengan perangai aku yang macam nie, memang takla. mencemarkan nama baek je pompuan bertudung labuh je.

Nc : perangai kau bukan teruk sangat pon.

En : itu kau yang cakap. tapi bagi aku. bila aku da nak pakai tudung labuh. aku nak pastikan perangai aku baek. aku taknak jadi pompuan yang pakai tudung labuh  tapi mulut tak jaga, perangai lepas laku, pakaian ketatketat. even ilmu aku tentang agama, halal haram pon masih rendah lagi tau.

Nc : insyaALLAH kau boley. kau try la sungguhsungguh.

En : insyaALLAH, kau doakan aku ye. aku surahsurah lazim pon tak hafal lagi tau tak. malu jerk!.

Nc : hehe agak malu la. tapi takpe. kau kongsi malu dengan aku. aku pon tak hafal lagi. heheheheehehehehehehe

En : hahahaha kelakar la kau nie. apa lagi, jom la kita hafal samasama. 

Nc : hehe jomjomjom. bila kau nak start?

En : secepat yang mungkin la. 

Nc : heee suka aku tengok kau skrg. takd ela macam tadi. mendung je muka.

En : hee yeke. sebab kau lah. kau dengar apa aku nak cakap.

Nc : kau dengan aku satu.. aku sayang kau sangatsangat. takkan aku nak biar kau sorangsorang.

En : hee terharu aku kau cakap camtu. :p

Nc : jom kita pegi jalanjalan!

En : jom!

Kemudian, mereka pon berjalan keliling tasik dua kali. dan kembali ke mahallah untuk menyiapkan keje tertangguh.

No comments: